Parabeenit

Parabeenien kyky tunkeutua ihon läpi saattaa tehdä niistä myrkyllisiä. Niiden epäillään erityisesti häiritsevän hormonitoimintaa (hormonaalinen haitta) (1,2). Metyyliparabeeni, butyyliparabeeni ja propyyliparabeeni ovat yleisimmin käytettyjä parabeeneja ihonhoito- ja kosmetikkatuotteissa. Tutkimukset osoittavat, että metyyliparabeeni iholla reagoi UVB-säteilylle aiheuttaen ihon vanhenemista ja mutaatioita (3). Koska parabeenit ovat antibakteerisia ja tehoavat myös sieniin, niitä käytetään mm. säilöntäaineena elintarvikkeissa, juomissa, kosmetiikka-ja lääketeollisuudessa.

  1. U.S. Food and Drug Administration, «Parabens», Cosmetics > “Product and Ingredient Safety, 31 octobre 2007
  2. Study on Enhancing the Endocrine Disrupter Priority List with a Focus on Low Production Volume Chemicals, Revised Report to DG Environment (Hersholm, Danemark : DHI Water and Environment, 2007)
  3. Handa, O. et al., «Methylparaben potentiates UV-induced damage of skin keratinocytes», Toxicology 227, no. 1-2 (3 octobre 2006): 62-72; Okamoto, Y. et al., «Combined activation of methyl paraben by light irradiation and esterase metabolism toward oxidative DNA damage», Chemical Research in Toxicology 21, no. 8 (26 juillet 2008): 1594-99.

Formaldehydi (tai formaliini)

Luokitellaan syöpää aiheuttavaksi aineeksi, karsinogeeniksi. Formaliini voi vahingoittaa elimistön proteiineja. Siksi ne ovat potentiaalinen terveysriski. Aiheuttaa myös iho- ja silmä-ärsytystä ja on voimakkaasti allergisoiva. Formaliinin käyttö on edelleen sallittua säilöntäaineena kosmetiikassa, mutta sen pitoisuus saa olla enintään 0,2% ja se on mainittava pakkauksessa jos pitoisuus on yli 0,05%.
Kuitenkin on muita säilöntäaineita, jotka voivat vapauttaa formaldehydiä, kuten DMDM hydantoiini, quaternum 15, heksamiini tai imidazolidinyl, joita vieläkin usein käytetään ihonhoito -ja hygieniatuotteissa. Ongelma on melko monimutkainen, erityisesti siksi, että kemiallinen reaktio mikä aiheuttaa formaldehydin vapautumisen, riippuu monesta tekijästä (pH:sta, lämpötilasta, tuotteen säilyvyysajasta) , tästä syystä on vaikea arvioida minkä verran formaliinia tosiasiallisesti on käytettäessä tuotetta.

Methylisothiazolinone (MIT) ja Methylchloroisothiazolinone (MCIT)

Nämä aineet johtavat myös formaldehydin vapautumiseen (tunnettu karsinogeeni). Niitä käytetään yhä enemmän korvaamaan parabeeneja, käyttö on lisääntynyt erityisesti viime vuosina. Näiden käyttöä ollaan rajoittamassa EU:ssa.

Silikonit

Nämä molekyylit ovat kemiallisesti inerttejä ja erittäin vakaita, tästä syystä ne eivät hajoa luonnossa… tai menisi yli 500 vuotta luonnollisissa olosuhteissa. Silikonit ovat synteettisiä yhdisteitä jotka perustuvat piihappoon. Termillä “silikoni” ei viitata tiettyyn ainesosaan, vaan se on suuri joukko yhdisteitä joilla on erityisiä ominaisuuksia. Kaksi yleisintä ovat dimetikoni (tai PDMS) ja cyclomethicone (Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane …). Syklometikoneiksi luokitellaan CMR-aineita (perimän muutoksia aiheuttavia tai lisääntymiskykyä heikentäviä). Siitä huolimatta niitä edelleen usein käytetään kosmetiikassa. Silikoni ei aiheuta yleensä iho-oireita ja allergiset reaktiot ovat harvinaisia.

Mineraaliöljyt

Parafiini ja muut vaseliinit valmistetaan tislaamalla ja lisäämällä öljyä. Ne voivat sisältää merkittäviä määrän polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä, jotka ovat syöpää aiheuttavia yhdisteitä.
Yleensä mineraaliöljy voi ärsyttää ihoa ja vielä enemmän limakalvoja. Jos kyseessä on toistuva käyttö, ne voivat aiheuttaa punoitusta ja orvaskeden reaktioita kuten ihottumaa ja ihoärsytystä. Kuitenkin riski allergiseen herkistymiseen on hyvin alhainen. Kuten silikonit, niiden ympäristövaikutukset ovat kielteisiä.

Neem öljy

Saadaan neem siemenistä (Azadirachtaindica). Neem öljyä käytetään hyönteismyrkyissä ja torjunta-aineissa. Sen vaikuttava aine, atsadiraktiini, on voimakas hyönteismyrkky. Tämä tuote on hormonitoimintaa häiritsevä ja genotoksinen karsinogeeni. Se on todettu aiheuttavan surkastumista ja nuorten mehiläisten lisääntynyttä kuolleisuutta sekä vaurioita maksassa ja keuhkoissa jyrsijöillä. Atsadiraktiini ei ole sallittu Ranskassa. Sen käyttöä hyönteismyrkkynä on kielletty maataloudessa, kasvistuotannossa ja puutarhanhoidossa, mutta sallittu suljetuissa ympäristöissä (kodeissa, toimistoissa). Neem-puun siemenistä valmistetun aineen toinen nimi on margosauute, ja se on biosidinen tehoaine. Neem-öljyä tai margosaöljyä sisältävät karkotteet vaativat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin myyntiluvan. Toistaiseksi Tukes ei suosittele neem-öljyä luonnonmukaisena vaihtoehtona hyönteiskarkotteille ja –myrkyille, vaikka sitä saakin ostaa luontaistuotekaupoista.

Valoherkkyys

Auringon haitallisille UV-säteilylle altistavia ovat esim. Sitrus eteeriset öljyt: Bergamotti (Citrusbergamia), sitruuna (Citruslimon), lime (Citrusaurantifolia), mandariini (Citrusnobilis, Citrus reticulata), appelsiini (Citrusaurantiumamara), greippi (Citrusgrandis, Citrusparadisi) ryppylimetti (citrushystrix). Väinönputken (Angelicaarchangelica), sellerin (Apiumgraveolens) ja sitruuna verbenan (Lippiacitriodora) eteeriset öljyt. Alkoholi, parfyymit, mäkikuisma-uutteet (hyperecumperforatum), kortisoni.

Benzyle Benzoate

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet mahdollisia myrkyllisiä vaikutuksia benzyle bentsoaatista ihmisten immuunijärjestelmälle. Se on ihoa ärsyttävä ja voimakkaasti allergisoiva. Jotkut tutkimukset ovat myös osoittaneet, että se voisi olla hormonitoimintaa häiritsevä ja karsinogeeni.
Aineen käyttöä on rajoitettu Euroopaan Unionissa. Se on mainittava ainesosaluettelossa, kun pitoisuus ylittää 0,01% pois huuhdeltavissa aineissa ja 0,001% jätettävissä valmisteissa. Ympäristölle myrkkyä.